Gietstukken staal

RP Techniek kan veel voor u betekenen op het gebied van gietstukken staal. RP Techniek BV heeft namelijk vele jaren ervaring op het gebied van sourcing en werkt nauw samen met sterke partners in Azië en Oost Europa.

Laag gelegeerd gietstukken staal
De groep van niet gelegeerd en laag gelegeerd staal is voor algemene toepassingen waar het apparaat wordt onderworpen aan kleine en middelgrote belasting. De materialen zijn genormaliseerd, gehard en getemperd waardoor het een treksterkte van maximaal 600 N/mm2 haalt en in gebroken stukken tussen 15 tot 25% kan bereiken. Staal dat 0,1 – 0,5% koolstof bevat als legering elementen bevat ook mangaan, silicium en eventueel molybdeen.

Gehard staal
Bij gehard staal wordt een laag gelegeerde staalsoort gebruikt. Deze staalsoort bevat naast koolstof ook chroom, molybdeen, nikkel en vanadium. De toevoeging van deze legering elementen bevordert de hardheid bij grotere wanddikte en verbetert de mechanische eigenschappen en de eerste weerstand van materialen. Stalen zijn getemperd na het gieten door een tweetraps warmtebehandeling te hebben ondergaan. Door deze warmtebehandeling wordt de hardheid van het materiaal aanzienlijk verhoogd.

Hitte vast gietstukken staal
Hittebestendige stalen gietstukken zijn geschikt voor permanente temperaturen van 400 tot 600 ° C. Hittebestendige staalsoorten worden meestal in geharde toestand ingezet. Het hittebestendige gietstaal wordt weergegeven in DIN EN 10213 (Technische leveringsvoorwaarden voor stalen gietstukken voor drukvaten). Ook informatie voor de sterkte bij hoge temperaturen is hier aangegeven. Let op: hitte vast is niet hitte bestendig.

Koude resistente gietstukken staal
Voor gebruik bij lage temperaturen is er de groep van koud resistent gietstaal. Cruciaal belang voor deze materialen is de goede taaiheid bij temperaturen van minder dan – 10 ° C. De gebieden die van toepassing zijn, zijn koel- en gebieden zoals de vervoerstechnologie en bij winning van grondstoffen. Daar waar producten en componenten bij lage temperaturen worden blootgesteld aan hoge niveaus van belasting. De norm DIN EN 10213-3 “Technische leveringsvoorwaarden voor stalen gietstukken. In deel 3 “staal voor gebruik bij lage temperaturen”.

Gieten van roestvrij staal
Gegoten staal met verhoogde weerstand tegen chemische belasting vormen de groep van roestvast gegoten staal. Het hoge gehalte aan chroom met ten minste 12% tot 30% zorgt voor een roestvrije staalsoort. Andere belangrijke werkstoffen zijn nikkel, molybdeen, niob en koper. Roestvrij staal is te vinden onder DIN EN 10283 (roestvrij staal) en in DIN EN 10213 “Technische leveringsvoorwaarden voor stalen gietstukken voor drukvaten”, deel 4 (roestvrij staal).

Hittebestendig gietstukken staal
Hittebestendig gietstaal is geschikt bij temperaturen boven 600 ° C. De hoogste toelaatbare bedrijfstemperaturen bereiken 1200°C in sommige producten. Hittebestendige materialen kunnen worden verdeeld in de groepen van austenitische en ferritische materialen en de nikkel en kobalt zinklegeringen. Net als bij het roestvrij product is chroom het belangrijkste gelegeerde element. De ferritische types bevatten tussen 7 en 30% chroom en zijn geschikt voor delen met lage mechanische belastingen. De austenitische producten bevatten 18-27% chroom en 9 -39% Nikkel. De nikkel en kobalt zinklegeringen met ongeveer 50% nikkel of kobalt en een hoog niveaus chroom zijn geschikt voor de hoogste thermische en hoge temperaturen. Technische gegevens onder DIN EN 10295 “hittebestendig staal”.

Slijtvast gietsstukken staal
Verschillende soorten gietstaal zijn uitstekend geschikt voor slijtvaste producten. Afhankelijk van het type van slijtage en de extra mechanische en thermische kracht op het product zijn verschillende staalsoorten beschikbaar. Staalsoorten worden voor delen met hoge dynamische belasting gebruikt. Martensitische gegoten staal met een hoger gehalte aan carbide kan worden gebruikt bij lagere krachteisen. De groep van Nihard materialen bevat chroom nikkel gelegeerd gietijzer met hoge slijtvastheid. Het hoge mangaanstaal met een koolstofgehalte van 1,2% en een mangaan van 12% is een klassieker in de slijtagetechnologie. Deze groep van materialen maakt het mogelijk een hoge taaiheid en hoge slijtvastheid samen te brengen.

gietdeel

Vijzel t.b.v mengvoedertransport


 

Pendrager


 

Lagerbus


 

Gietstukken ijzer

RP Techniek kan veel voor u betekenen op het gebied gietijzer. RP Techniek BV heeft namelijk vele jaren ervaring op het gebied van sourcing en werkt nauw samen met sterke partners in Azië en Oost Europa.

ADI – Uitgehard Duktil Iron
Achter de betekenis ADI verbergt zicht een werkstofgroep die zich door een gunstige combinatie van vastheid, taaiheid en slijt slijtbestendig onderscheidt. ADI heeft een hoog statische en dynamische vastheidswaarde, een goede rekbaarheid en een hoge taaiheid. Maar ADI heeft nog meer voordelen. De gietbaarheid is goed en bewerkbaar. Door de kou verharding is er een hoge slijtage bestandheid. Bij uitgehard duktil iron kunnen gietstukken tot 6.000 kg met een maximale afmeting van 1840 x 1840 x 1500 mm (oven afmeting) volautomatisch behandeld worden met de ADI-eigenschappen.

Nodulair gietijzer
Nodulair gietijzer is een gietijzersoort waarbij de koolstof in de vorm van nodulen (bolvormen) aanwezig is in het gestolde gietijzer. De mechanische eigenschappen van dit materiaal komt in de buurt van de eigenschappen van gietstaal. Door het toevoegen van een aantal legeringselementen worden de eigenschappen van het materiaal sterk beïnvloed. Tevens kan de matrix worden beïnvloed door het toepassen van een warmtebehandeling. Deze materiaalsoort wordt veelvuldig toegepast in met name de grondverzet- en machine-industrie. Ook nieuwe bovenassen voor windmolens worden ervan gemaakt.

Lamellair gietijzer
Lamellair gietijzer is een soort gietijzer dat vaak voorkomt, het wordt ook wel grijsgietijzer (GG) genoemd. Het is een legering die uit ijzer, koolstof en silicium bestaat. Tijdens het afkoelen van het gegoten gietstuk, scheidt de koolstof zich uit als grafiet lamellen. Het zijn platte plakjes koolstof die vespreid door het gietijzer aanwezig zijn. Het breukvlak vertoont een grijze kleur waaraan dit materiaal de naam grijs gietijzer dankt. Het is een goed bewerkbare legering, heeft een groot dempingsvermogen en een hoge drukvastheid.

Gietstukken staal

  • Handvorm gietwerk in staal en ijzer
  • Staf materiaal in ijzer, messing, aluminium, koper, brons en staalagrifoto
  • Lamelair gietijzer na DIN/EN1561 (GG 20, 25 en 30)
  • Nodulair gietijzer na DIN/EN1563 (GGG 35, 40, 40.3, 50, 60, 70 en 80)
  • ADI Gietijzer na DIN/EN1564 met een HB tot 480 mogelijk (ADI 800 tot 1400)
  • Speciaal gietijzer zoals Ni-Resist (zeewater bestendig)
  • Gietstaal gegoten in furaan en kaltharz
  • Het ijzer/staal een warmtebehandeling geven